Subspace: Giriş

Subspace Türkiye
4 min readFeb 7, 2023

--

Subspace Network’ü yüzeysel olarak inceleyeceğimiz bir makale olacak, keyifli okumalar🤞

LossNode Team Sosyal Medya Linkleri:

Twitter | Telegram Duyuru | Telegram Chat | Youtube | Airdrop

Subspace Türkiye Twitter:

Subspace Türkiye

Subspace Nedir?

Subspace Network, güvenlik ve merkeziyetsizlikten trade-off (ödün vermek) vermeden büyük derecede ölçeklenebilir zincir üstü depolama ve bilgi işlemleri sağlayan 4.nesil bir blokzinciri sayesinde geliştiricilerin Web 3.0 uygulamalarının internet ölçeğinde çalıştırılmasını sağlar. Günümüzde var olan mevcut blokzincirleri, Layer-2 ölçeklenme katman protokolleri, ve merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) sorunsuz bir şekilde entegre edilebilir olan Subspace, Web 3.0 ekosistemi için gerekli olan altyapı katmanı olarak fayda sağlar.

Subspace’in ana misyonlarından birisi; Metaverse, NFT ve GameFi sektörlerini internet ölçeğinde destekleyerek kripto ekosistemindeki bir sonraki dalganın yaratılmasına öncülük etmektir.

Subspace blokzinciri; kripto ekosistemindeki çevresel sürdürülebilirlik, ölçeklenme sorunu ve merkeziyetsizlik gibi sorunların çözümü olarak yaratılmıştır. Kriptoda yaygın olarak kullanılan sybil saldırı koruma yöntemlerinin aksine PoW (Proof-of-Work) ya da PoS (Proof-of-Stake) mekanizmalarını kullanmayan Subspace, Proof-of-Capacity (PoC) ile çalışmaktadır.

PoC (Proof-of-Capacity) Nedir?

Proof of Capacity, PoS ya da PoW sybil atak koruma mekanizmalarına alternatif bir mekanizmadır. CPU gibi bileşenler kullanarak işlem/hesaplama gücü sayesinde madencilik yapılan PoW mekanizmasından farklı olarak PoC, depolama odaklı bir farming mekanizması olarak karşımıza çıkar. Diğer yandan, PoS mekanizmasına baktığımızda ise üzerine delege edilen token sayısı fazla olan validatörün daha çok kazandığı bir sistem görüyoruz. Bu da, kriptonun başlıca felsefelerinden birisi olan merkeziyetsizliğe adeta balta vuruyor. Depolama donanımına sahip sıradan kullanıcıları da consensus’a dahil eden PoC mekanizması, daha merkeziyetsiz bir yapı oluşumuna katkı sağlıyor.

Aynı zamanda PoC, hem enerji ve verimlilik açısından daha yararlı bir mekanizma sunarken PoW ve PoS mekanizmalarından çok da uzak olmayan bir güvenlik vaad ediyor.

Fakat, bu noktada karşımıza Farmer’s Dilemma dediğimiz bir ikilem çıkıyor: blokzincirin durumunu ve data geçmişini korumak YA DA consensus’a katılmak taahhüt edilen depolama alanı miktarını maksimize etmek

Subspace’in Çözümü?

Subspace, PoAS (proof-of-archival-storage) adı verilen consensus mekanizmasından, ya da başka bir deyişle blokzincirin kendisinin arşiv geçmişinin depolama kanıtlardan destek alır. Subspace ağında farmerlar (çiftçiler) depolama alanlarının izin verdiği ölçüde blokzinciri geçmişinin eşsiz bölümlerini depolar. Consensus mekanizması depolamaya dayalı olduğundan dolayı çevre dostudur ve gerekli depolama alanına sahip herkesin katılımına açık bir konumdadır.

PoAS, buna ek olarak, Subspace’in protokol ve uygulama geliştiricilerin hayal bile edemeyeceği ölçüde kalıcı ve merkeziyetsiz depolama sağlamasına imkan tanır. Bu durum, farmerların tek bir dağıtılmış arşiv düğümü olarak çalışmalarına izin vererek blok zinciri geçmişini toplu olarak saklamaları sayesinde mümkün olur. Veri, bir Subspace depolama işlemi ile birlikte basit bir şekilde kalıcı olarak depolanabilir. Bu bağlamda, ağa ne kadar çok farmer katılırsa depolama maliyetleri o oranda azalacaktır.

Subspace üzerindeki Akıllı Kontratlar

Günümüzde var olan Filecoin, Chia ve Spacemesh gibi diğer PoC zincirlerinin aksine Subspace, akıllı kontratlar için Ethereum’a benzer bir şekilde global bir yürütme katmanı sağlar. Burada Subspace’in Ethereum’dan ana farkı, yürütmenin ayrıştırılması ya da consensus’tan ayrılmasıdır. Bu sayede Farmer’s Dilemma çözümlenmiş olur.

Subspace ne zaman, kim tarafından kuruldu?

Subspace Labs, 2018 yılında Jeremiah Wagstaff ve Nazar Mokrynskyi tarafından kuruldu. Günümüz itibariyle, Web 3.0 için temel ölçeklenebilir katman oluşturma misyonuyla çalışan 38 çalışana sahip bir kuruluş. Her biri, merkeziyetsiz ve ölçeklenebilir bir platform için harıl harıl çalışıyor🫡

Subspace Destekçileri Kimler?

Subspace Labs, 2021 yılında Seed Round’da Hypersphere Ventures, Stratos Technologies gibi şirketlerden 4.9M $ topladı. Ardından 2022 yılına gelindiğinde, Pantera Capital ve Coinbase Ventures gibi şirketlerin katıldığı finansman turunda 32.9M $ daha topladı. Bu sayede, toplanılan miktar 38M $’a ulaşmış oldu.

Subspace sürecin neresinde? Testnet, Mainnet?

Subspace, günümüzde hala test aşamasında. Geçtiğimiz aylarda Aries ve Gemini adlarında farklı testnetlerini yürüttü. Aries Testnet’inde topluluk tarafından toplamda 25.000 adet node kuruldu. Bu sayı, Gemini Testnet’lerine gelindiğinde 27.000 adede ulaştı. Gerçek anlamda merkeziyetsizliği sağlayabilecek kapasitede olan bu sayı, Subspace’in başarı tablosu olarak nitelendirilebilir.

Subspace Network, önümüzdeki süreçte Beta Mainnet olarak Taurus adlı ağı kullanıcılara sunmayı planlıyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

LossNode Team

Hazırlayan: Lexar

LossNode Team Sosyal Medya Linkleri:

Twitter | Telegram Duyuru | Telegram Chat | Youtube | Airdrop

--

--

Subspace Türkiye

Güvenlik ve Merkeziyetsizlikten Ödün Vermeden Depolama ve Hesaplama için Ölçeklenme Sağlayan Platform https://twitter.com/SubspaceTurkiye